Referat møte med Solstad Offshore Investors-gruppen 12.12.2023

Formål: Solstad-aksjonærenes Facebook-gruppe inviterte Kistefos til et møte på Teams for å få mer informasjon.

Sted: Microsoft Teams

 

Klokkeslett: 17.00-18.00

Per Morten Schou ønsket velkommen og ledet møte. Kistefos ved Bengt A. Rem innledet og svarte på spørsmål sammen med Lars Petter Utseth.

 

Innledning fra Kistefos ved Bengt A. Rem:

Konsernsjef i Kistefos, Bengt A. Rem, takket for støtte fra mange i gruppen og startet med å adressere to bekymringer:

Rem mente at opprøret fra Kistefos ikke vil ødelegge for finansieringen av Solstad. For det første er det ingen grunn til at DnB eller Eksfin skulle trekke seg fra finansieringen. For det andre ser ikke Kistefos det som noe problem å hente den egenkapitalen og finansieringen som trengs.

For det andre understreket Rem at Kistefos ikke er ute etter bare mele sin egen kake. Kistefos vil ikke lage noen egen deal med Solstad og Aker. Kistefos kommer ikke til å være med på noen løsning som forskjellsbehandler aksjonærer.

Restruktureringsplanen er en grov forskjellsbehandling av aksjonærene, og vi har ikke fått noen forklaring hvorfor det skal skje på denne måten. Vårt mål er at alle skal kunne delta på like vilkår, og få sin rettmessige andel.

Vi vet ikke hvorfor Aker eller Solstad gjør dette, eller begrunnelsen for verdsettelsen. Flåten på 35 skip (ekskl. Eierskapet av Normand Maximus) er verdsatt til 11 milliarder i transaksjonen, mens meglerverdier tilsier verdier på ca. 17 milliarder. Dette er verdier vi mister. I tillegg kommer jo fremtidige verdier; det er betydelig cash flow i selskapet, og vi venter ytterligere verdistigning. Vi har et veldig positivt syn på industrien, og har mye erfaring fra Viking Supply Ships og Siem Offshore.

Hunden ligger begravet i verdsettelsene av de 35 skipene som ble overført fra Solstad Offshore til Solstad Maritime. Kistefos har innhentet inn megleranslag på de 35 skipene som overføres fra Solstad Offshore til Solstad Maritime. Gjennomsnittet av megleranslagene gir en brutto flåteverdi på minst 17 milliarder. Men i restruktureringsplanen til Solstad verdsettes disse skipene til bare 11 milliarder.  Solstad overfører altså disse skipene med en rabatt på 6 milliarder til Solstad Maritime hvor Aker vil sikre seg mist ~65 prosent av eierskapet, inkludert eierskapet til AMSC, som er et Aker-kontrollert selskap. Det er ikke likebehandling av aksjonærer.

I tillegg gjør Aker dette på en måte som ikke behøver å godkjennes av en generalforsamling, noe som i seg selv viser hvor urimelig transaksjonen er.

Kistefos mener at dette kan repareres. Solstad og Aker må legge til rette for at alle kan tegne seg pro rata iht sin eierandel, og med det sikre likebehandling av alle aksjonærer.

Mot slutten av uken vil Solstad sende ut innkalling til generalforsamling. Da får vi se om de har lagt ved informasjon den informasjonen vi forventer blir vedlagt og informasjon om hvordan man gir Kistefos fullmakter.  Vi vil etter hvert også legge ut praktisk informasjon på nettsiden Solstadskandalen.no.

 

SPØRSMÅL:

Tegningsretter – kan de forsvinne?

Det vil de ikke gjøre. De vil stå seg fortsatt.

Hvis vi får det som vi vil, vil nye tegningsretter bli utstedt. Slik det ser ut i dag, vil tegningsretter til emisjonen på 750m gå sin gang.

 

Har dere vært i kontakt med DNB om hvilke betingelser de får?

Vi har informert DNB om vårt initiativ, men har ikke hatt ytterligere dialog.

Jeg reagerte umiddelbart på faktureringskostnader for settestyret. Det er en vinn/vinn for dere uansett, mens det for andre aksjonærer vil være vinn og tap på grunn av kostnader for settestyret.

Det er alternativkostnaden til advokater, og deres timespris. Det er minimalt sett i sammenligning med de 6 milliardene Aker tar. Lars Petter, som er ansatt i Kistefos, og som vil være fast møtende vara, vil ikke fakturere noe.

 

Hva tenker dere om Lars Peder Solstads uttalelser om at det som er fremsatt er løgn og fullt av faktafeil?

Det må stå for hans regning. Vi vet det er kommet positive henvendelser fra grupper som ville bidra med finansiering.

 

Hvorfor vil dere straffeforfølge styret, og ikke reversere strukturen på refinansieringen?

Tema på generalforsamlingen er valg av settestyret. De skal vurdere erstatningssøksmål, ikke straffeforfølgelse. Settestyret vil kun arbeide med det, og det originale styret vil ta seg av den ordinære driften av Solstad Offshore.

 

Hvorfor ble ingen i gruppen kontaktet før brevet? Trenger dere oss ikke? Tror dere dere vinner?

Vi mener styret i Solstad ikke har tatt hensyn til andre aksjonærer enn AKER og AMSC. Det prøver vi å rette opp i. Vi ønsket å kommunisere direkte med styret i Solstad, da det er de som må kalle inn til generalforsamling. Vi trenger definitivt støtte fra alle, men måtte først henvende oss til Solstad selv. Ville vært unaturlig å kontakte hele FB-gruppen først.

Vi er opptatt av våres og deres aksjonærverdier. Vi mister vår andel av de 6 milliardene og fremtidig inntjening. Vi mener dette er grov forskjellsbehandling. Det flyttes over til Solstad Maritime til en verdsettelse er altfor lav. Aker ender opp med en uforholdsmessig stor eierandel som vi må betale for. De stikker av med verdiene og fremtidig inntjening, og det mener vi ikke er greit.

Vi har fått masse støtteerklæringer. Vi vet ikke om vi vinner før vi står der, men vi er optimistiske.

 

Det er mange som kjenner på en underliggende uro for at prosessen vil skade Solstad og fremtidig drift. Har dere noen tanker generelt om selskapet og utsiktene etter refinansieringen? Både om det blir slik dere ønsker, eller slik refinansieringen er i dag.

Vi har veldig tro på denne industrien fremover. Solstad har fantastisk flåte, og har sterk tro på den. Vil derfor ha vår pro rata andel, og ikke la Aker og AMSC ta nesten hele. 

Mange småaksjonærer har en uggen smak i munnen etter det som skjedde med DOF. Lå en løsning på bordet. Ble nedstemt. Vi ser jo hvor mye småaksjonærer tapte, og det vil bare øke. Lite dialog med DNB og Eksfin. Det er vanskelig å forholde seg til. Med 15mrd i gjeld: hvordan vet dere at det ikke er betingelser stilt av kreditorer. Hjelper ikke med cash om kreditorene ikke vil stille opp.

Vi vil ha dialog med institusjonene i nærmeste fremtid. Om vi fikk på plass 4 mrd, ville jo de fortsatt kunne vært med. Vi vet lite om hva som ligger bak, siden hverken Solstad, Aker eller kreditorene har gitt noe informasjon.

 

Normand Maximus er en sentral del av denne problemstillingen. Både verdi og inntjening. Kan oppsiden forsvinne? Litt bekymret for at kan bli forkludret, og mener dette er vesentlig.

Her har vi ikke fullt innsyn. De flytter jo båten til Solstad Maritime. Ingen endring, Solstad Offshore har fortsatt sin opsjon. Solstad Offshore har oppside om de vinner rettsaken. Skjønner ikke hvorfor man vil flytte det inn i Solstad Maritime. Vi vil prøve å få mer informasjon om dette.

 

Dato på tegningsrettene. Hvis man vant frem, hvilken dato ville blitt aktuell? 27. eller per i dag? Hvor lang tid tar en sånn prosess?

Det kan bli noen juridiske kamper rundt valg av settestyret. Vi vet ikke. Det kan gå fort, men kan også ta lengre tid, om vi blir utfordret det. Eks-dato har vi ikke tenkt på ennå. Ville vært naturlig med datoen man blir enige om en ny emisjon. Det må vi komme til enighet med Solstad om.

 

Hvordan ser dere for dere en sannsynlig slutt på denne saken?

Vanskelig å si. Det vi ønsker er at alle aksjonærer får rett til å tegne sin pro rata andel. Hvis ikke vil det gå sin gang, til vi kommer til en generalforsamling der de vil vurdere om det skal settes inn et settestyre. Da vil forhåpentligvis aksjonærer få flere tegningsretter. Poenget med en mer fair deal er at eksisterende aksjonærer vil få flere tegningsretter.

 

Har det vært kontakt med Aker?

Så vidt. Vi har ikke så mye detaljer rundt det.

 

Frist for å gi fullmakt?

Vi vil gi detaljer om alt rundt fullmakter på nettsiden når det blir innkalt til generalforsamling i løpet av denne uken.

 

Dere sier at alle som har tjent på denne avtalen ikke er stemmeberettiget. Påstanden til Solstad virker å være at alle er fornøyde. Dermed burde de jo kunne gå med på at alle ikke kan stemme. Er de garantert å ikke kunne stemme?

Vi mener det er opplagt at Solstad-styret og Aker ikke kan stemme. Det er tydelig i aksjeloven at man ikke kan stemme i en sak om dreier seg om et søksmål mot seg selv.

Mange redde for det som skjedde i DOF-skandalen.

Mye her som ikke kan sammenlignes. Her foreligger det en konkret løsning til refinansieringen, så her er det en helt annen situasjon. Vi vil at alle medaksjonærer skal få en større andel i Solstad Maritime. Vi reverserer ikke transaksjonen. Den er imidlertid laget slik at man ikke trengte å gå gjennom generalforsamlingen i Solstad. Vi gjør det vi nå gjør for å få det opp i generalforsamlingen, slik at aksjonærene faktisk får mulighet til å ta stilling til det som skjer med selskapet.

Vi mener eksisterende aksjonærer skal få 65 prosent av Newco, ikke 27,3 prosent

 

Har kreditorene krevd at Aker har flertall og majoritet i Solstad Maritime?

Ingen har sagt noe om at bankene har krevd noe om flertall i Solstad Maritime. Det er en av de tingene vi ikke vet.

 

Referent: Kistefos

 

0
Feed